lørdag, november 29, 2008

Ingen trær vokser inn i himmelen...

Alt henger som kjent sammen med alt. Sa moder Gro. Matvarekrise, energikrise, miljø- og klimakrise og finanskrise. Kraftig og uavbrutt materiell vekst til spottpriser - på en bitteliten planet med 6,7 milliarder mennesker. Aksjekurser inn i himmelen - på lånte penger. VM i bruk og kast. Før eller seinere måtte det butte i mot. For å si det som det er så har jeg ikke det minste sympati for verden, for folk flest, for familien Medelson, eller Ola Nordmann, eller Herr og fru Trailertrash i USA. Vi, som setter tæring før næring. Vi som bor bra, men ønsker et finere hus, eller låner til oppgradering. Selv om vi ikke har råd - nøkternt sett. Vi som bytter bil, selv om den gamle virker fint. Vi som må ha hytte på fjellet, eller ved sjøen eller begge deler. Og lar hytta stå i fred under våre årlige sydenferier. Men vi må leve på lån, og klager fælt hvis renta går opp en kvart prosent, enda lånet er gratis, lønnsvekst og inflasjon tatt i betraktning. Vi vasker fortsatt bilene våre i drikkevann. Finanskrisa så ikke ut til å ha rammet folk på obs'n i går, da jeg lette etter handlevogn og det ikke var èn jævla ledig en... Etter mitt skjønn sitter vi alle på tiltalebenken - og mitt eneste håp er at vi alle finner oss såpass skyldige at det kommer noe godt ut av Krisa, med stor K. Det er nok til alle - men ikke til grådigheten.

Finanskrisen for dummies

Stormen i finansmarkedet har kort fortalt blitt forårsaket av den amerikanske lånepolitikken. Boliglånene har blitt kastet etter folk som strengt tatt ikke har hatt råd til herlighetene. For å finansiere lånene og for å spre risikoen solgte bankene fordringene videre i form av obligasjoner til investorer verden over. Metoden har blitt brukt i over 50 år. Det ble til slutt for mye. Amerikanerne sleit med å betale rentene og avdragene på sine huslån. Det resulterte i såkalte walkouts. For å slippe å betale mer på lånet valgte vanlige folk helt enkelt å gi husene sine tilbake til banken. Da blir det mange tomme hus og verdien på de husene som var bebodd eller beveget seg i markedet sank som en stein i vann. Når så da lånene begynte å forfalle i økende grad ble obligasjonene som var gitt med boliglån som pant - totalt verdiløse. Ingen investor ønsker å sitte på noe som er verdiløst. Siden det ikke egentlig fantes noen oversikt over hvem som eide lånene, visste ikke de store bankene hvem du skulle kreve for penger. Dermed ble det kredittkrise. Kreditt betyr at du har verdier som tilsvarer verdien av det du låner - at du er god for penga. Dette førte i sin tur til at bankene ble jævlig skeptiske til å låne ut penger overhodet - brent barn skyr ilden osv....

Nå fulgte en periode med mye hus til salgs og ingen kjøpere. Man hadde nok hus og dermed fikk den amerikanske byggeindustrien problemer. Det samme gjorde et stadig økende antall butikker som solgte "gjør-det-selv-produkter". Amerikanerne var blitt mye mindre kjøpedyktige og kjøpevillige på svinnende kort tid, noe som hemmet veksten i landet.

Også den produktive realøkonomien rammes når finansmarkedet kommer i en nedgående spiral. Boligmarkedet har brutt sammen, bilproduksjonen stopper opp, investeringer tørker inn. Dette gir større arbeidsløshet og mindre kjøpekraft, og for mange en dramatisk gjeldskrise i forhold til boliglån. And the rest is yet to come...

Kapitalisme vs. Sosialisme

Som sosialist gleder det meg ærlig talt stort at kapitalismens høyborg vakler. Kapitalismen som system har vist seg å være seiglivet, men det betyr ikke at den står for harmoni og likevekt, slik enkelte økonomiske doktriner vil ha det til. Og jeg håper at det vi nå ser er avgjørende bevis for at nyliberalismens dager er talte, at dette er dens logiske sluttpunkt. Ingen trær vokser inn i himmelen. Ingen imperier har vart evig.

Kapitalismen bygger på økonomisk deregulering - man snakker gjerne om kapitalismens usynlige hånd - som fordeler pengene til den som fortjener det. Den som jobber hardt. Every man for himself. Jeg mener at grunnen til at man kan snakke om en usynlig hånd er simpelthenn fordi den ikke eksisterer. Ser man på forskjellene i verden er det faen meg ingen med rein samvittighet som kan sette = mellom kapitalisme og rettferdighet. Det er veldig enkelt hele kapitalismens fremvekst og storhetstid er bygget over to punkter:

1. global senking av lønnsnivå.
2. kontinuerlig vekst i forbruk

Det høres ut som en selvmotsigelse, men det har fungert, hvis ikke har vi ikke kunnet oppleve kapitalismens ekspansjon. Produksjonen har blitt flyttet til den tredje verden i stor skala. Dermed har lønnene både i de industrialiserte landene og den tredje verden kommet under press. Men denne prossessen har samtidig muliggjort en voldsom vekst i billige varer, som igjen har holdt forbruket oppe. Genialt enkelt - ganske enkelt genialt. Heia blårussen.

De største julepakkene under treet

Jens to the rescue. Hah. Det morsomme er at uansett hva man gjør så gjør det vondt verre. Går man inn med sterk styring vil lånefinansieringen stoppe opp, og forbruket går ned. Da øker krisa. På den andre sida, om man ikke griper inn, får man stadig nye bobler, og hele finanssystemet bryter sammen. Det er bare å innse at det kommer til å gå MYE skattepenger på å redde mislykkede kapitalister i nær fremtid.

Medisin med det samme.
Det er alltid artig med folk som sier ting du ikke venter å høre fra den slags folk. Religiøse som banner. Metal-fans som klager over høy lyd. Jan Thomas som snakker om finanspolitikk. Høyre-folk som er uhøflige mot hverandre. Og Sv-ere som ber folk shoppe så det svir. Nå er det selvsagt ingen SV-er som har sagt akkurat dette, men Kristin Halvorsen som oppfordrer folk til å fortsette å bruke penger i disse krisetider. Spørsmålet er hva slags regime som vil etterfølge krisen. Blir det en ny kapitalisme som er basert på en ny runde med klassekompromiss, som etter krigen, eller får vi et post-kapitalistisk samfunn? Jeg synes krisa er fantastisk - jeg håper det blir mye verre. Dette kan bli redningen. Jeg tror vi blir mer sympatiske - Nå har vi hatt blikket vendt mot oss sjøl i to tiår - minst. Det lurer ulver i buskene - reaksjonære og rasistiske krefter er alltid raskt frempå i slike tider. Jeg spår at ettersom folk begynner å miste jobbene sine i stort tempo vil FrP reise seg som fugl føniks igjen, på at nå kommer de og tar jobbene våre, kast de ut, hold de nede. Men siden jeg tilfeldigvis har troen på det gode i mennesket så håper jeg at mindre egoisme vil komme ut av dette. Men det blir værre - før det blir bedre.

Ha ei bekymringsløs helg.

















2 kommentarer:

Skjoldmøy sa...

Herligheeeeet for et longt innlegg! Ej vart nesten sinte på dej te slutt! Men sida det va ei seriøs sak so e du tilgitt...

Okanti sa...

Finanskrisa bærer først og fremst preg av å være langvarig;)