lørdag, mai 03, 2014

Skal du blive noget, maa du lære noget

Glem Jesus! What would Håvard Tjora do? or say?

Håvard Tjora har sin egen foreldreskole i dagbladet. Trengs det? Ja, det skal gudene vite at det gjør. For ikke altfor lenge siden var jeg på et foredrag med Thomas Nordahl, en av Norges mest kontroversielle skoleforskere og pedagog. Thomas trakk frem en innskripsjon fra Danmark, hugget i stein over inngangspartiet til en av landets universiteter. Der stod det: Skal du blive noget, - maa du lære noget.

I dag er dette helt avleggs. Unger i dag skal tas ut av skolen på fredag, fordi de skal på skikurs. De skulle så gjerne ha stått på ski før sesongen starter. Da har jeg følgende beskjed til foreldre. HVIS det her er snakk om en fremtidig Marit Bjørgen, så kommer ungen UANSETT til å bli Norges flinkeste skiløper, om hun eller han får fri den fredagen eller ei. "Dana-cup for Petter?" Ja, da er det 200 andre Petter'e som også skal ha fri. "Thailand med familien i januar? Det er bare der det er pent vær på denne tiden av året. Det var akkurat da det var billig pris". "Vi må nesten dra en uke før høstferien for da er det billigere billetter til Hellas, enn i høstferien, for vi er nemlig seks mennesker i familien, fordi det er dine, mine og våre barn, og da skal vi til Kos". "Simen har blitt tatt ut til å være med på en reise til Disneyland i Paris, men han kommer tilbake og skal holde et foredrag for klassen".

Det holder ikke. Det er et stort problem at foreldre rundt om anser fritidsaktivitetene til barna som viktigere enn skolegangen deres. Hvis skikurs, Disneytur, familieferie og Dana-cup er så viktig, så kan send sønnen eller dattera dit når det er ferie, når dere andre skal på hytta.

At vi må satse mer på forskning? Og realfag? Vet dere hva det bør satses mer på? Skole. Det finnes unger der ute som ikke får lov til å gå på skole av Taliban. Folk vil drepe seg, sulte seg for å få lov til å gå på skole. Det at unger ikke får fri fra skolen i hytt og vær kan ikke få være et problem.

Men er det ikke viktig at barn er aktive? Jo, det er det. Det er vel og bra det. Men ikke gjør det til noe mer enn aktiv FRITID. Det skal foregå i fritiden. Og er den fritida for full, slik at det ikke er plass til alle aktivitetene innenfor det som er FRI-TID. Dropp det.

Vi blir ikke flinkere av at barna kommer tilbake og holder foredrag om Thailand. Dannelsesreiser er ikke viktig for barn. Det som er viktig for barn er leseferdigheter og regnekunnskap, for at vi skal bli en smart nasjon. Hvorfor er kineserne best i alt? Fordi det er ingen der ute som heter Shguan Peh Mehiu som skal på skikurs neste helg, og som får fri på fredag for å få en uke på ski i snø, før sesongen begynner.

Og så smeller det i neste omgang: Jeg synes faktisk ikke det er så veldig god oppfølging av Jenny Maria her. At hun ligger på nivå 2 og ikke 3 i lesing - det er jeg skuffet over. Ja, hva tror du da? Skikurs hver fjerde uke og tre uker i Thailand. I say no more.

Ingen kommentarer: