mandag, september 28, 2009

Ting jeg har tenkt på

Stort sett går hverdagen for seg i et tåkehav av jobb. Men jeg tenker litt innimellom. Jeg har bare mindre tid til å skrive det ned.
Here goes:

Når man er ung har man fine, vide horisonter, overskudd til å tenke på fellesskapet og så har man ennå ikke fått nok bitter erfaring til å ha blitt kynisk og problemorientert. Idealismen og optimismen lever godt hos de unge. Ettersom årene sniker seg på så snevrer horisonten inn, man slutter å tro at det går an å endre verden og den viktigste politiske saken er ikke lengre likelønn eller sletting av u-landsgjelda, men barnehagepriser og skattelette.

Hos dagens sprekkmette tenåringer er det tydeligvis ikke slik. Man kan si mye om Frp, men spesielt fellesskapsorienterte er de ikke. Det handler om meg, mine penger, mine valg, mine rettigheter og min trygghet.

Frp-seieren i skolevalget viser at ungdommen er genuint opptatt av skattefrie sommerjobber, mer valgfrihet i skolen og tøffere kriminalpolitikk.

Meg meg meg.

Og det bekymrer meg. For hvis man er så opptatt av seg selv og egne rettigheter (og så lite opptatt av fellesskap og krig og fred og sånn) når man er søtten, hvor ender man opp da?

Dessuten: Jeg tenkte jeg skulle bedrive ørlite folkeopplysning i disse svineinfluensatider. For innimellom, også i vanlige influensa-år, så hender man hører folk si at de lurer på om de ikke begynner å få litt influensa. “Jeg føler meg litt dårlig, kanskje jeg har fått influensa?” sier de. Og da sier jeg at nei, det har du ikke.

For man lurer ikke på om man har fått i influensa. Influensa kommer som en tordenbyge og lar deg gå fra frisk & pigg til døden nær i løpet av et par timer. Du har så vondt i hele kroppen, selv i neglene, at alt annet enn søvn er grusomt - men til gjengjeld så sover du lett tjue timer i døgnet. Du har feber og det er ingen det er mer synd på i hele verden enn deg.

Det er altså aldri nødvendig å lure på om du har influensa. Hvis du lurer, så har du det ikke. Rett og slett.

Jeg har tilbrakt litt tid i Oslo den siste tiden - en hovedstad innrettet i indianersommersol og sensommerklima. Sånne dager i livet er givende og inspirerende, og travle i tempoet. Hvorfor savner jeg ikke Renåfjellet, bygda og den vide horisonten i landskapet, roen og det gjennomsiktige.....?


Jeg kan legge ut om om distansen, blasertheten og reservasjonen som sentrale trekk ved det urbane mennesket. Høfligheten er en nødvendig egenskap for å fungere i det urbane rommet. Dette synes jeg er interessant. Gjelder det en annen høflighet i det urbane miljøet enn i det rurale?

Bymennesker har en enorm frihet til å iscenesette seg selv på ulike sosiale scener som storbyen tilbyr. Urbaniteten representerer individualitet, og ofte nekter man å innordne seg under én sosial kode. Bylivet gir mulighet til stadig å forflytte seg identitetsmessig, søke nye inspirasjonskilder, eksperimentere med sin personlighet og prøve ut hvor mange ulike fasetter man kan leve med. De sosiale normene er i stor grad fragmentert i byen. Det kan jeg like...



søndag, september 27, 2009

Kjærestedager

Helga er tilbrakt for det meste i horisontal stilling, sammen med en kjæreste som har hatt store problemer med å forholde seg vertikalt til verden, med en rygg som har slått seg vrang. Heldigvis har vi nå laget vei i vellinga, slik at kiropraktor konsulteres first thing monday morning. Batteriene er ladet, og jeg er klar for ei ny uke. Siste uka før potetferien setter inn. Skal ikke legge skjul på at det skal bli eksepsjonelt godt. Dessuten har jeg smakt fårikål for første gang. Jeg tror ikke det stod på kokkekunstene til min kjære, men jeg har smakt bedre. Modifiserer: sau er best som genser, men duger i gryteform au!

Lærerlivet er spinnvillt
Jeg strever febrilt
kastet ut på dypt vann,
som yngstemann
med kontaktlæreransvar
svømmeknappen i et badekar
Det er kort mellom seier og nederlag
Motvind og medvind,
tap og vinn med samme sinn
Heia Norsk Lærerlag
NM i tidsklemme og lang arbeidsdag
Hvem kan mase om fag
når forsamlingen har fortvilte ansiktsdrag
kjæresteferien er premien

mandag, september 21, 2009

Blåmandag etter blåtur!

Det er logisk.

torsdag, september 17, 2009

Hode, skulder KNÆR og tær!


Etter den tidligere nevnte fjellturen har kneet mitt, nærmere bestemt det høyre kneet, voldt meg en del besvær. Etter 2 uker med knivstikk under kneskåla konsulterte jeg lege i dag. En myndig, østeuropeisk damelege, med et usedvanlig slappt håndtrykk, ba meg ta av meg buksa. Kunne ikke helt skjønne at dette var påkrevd, da jeg for anledningen hadde tatt på en nokså vid bukse, og dermed, uten problemer, kunne blottlegge skadeomfanget ved å dra opp buksebeinet. Men jeg svelget mine protester og strippet ned. Etter noen bøye-og-tøye øvelser kunne hun konstatere at jeg hadde svært "fleksible" ledd. Løftet ikke på øyenbrynene av den konklusjonen, da "løse" hofter var én av mine medfødte skavanker, og jeg stort sett er mer tøyelig enn det som godt er, hva leddutslag angår. I tillegg er det ingen hemmelighet at det til familien hefter en del skrøpelighet knyttet til armer og bein. Disse er konstruert lange og skranglete fra naturens side. Damelegen ville gi meg voltaren, men jeg bedyret min dårlige erfaring med disse pillene, og slapp. Jeg blir allikevel videresendt til MR for å sjekke ut om noe er alvorlig galt. Hurra. Det er dette jeg trenger nå.

I tillegg til kroppslige plager, plages jeg med at bilen min nekter å starte. Det spørs om ikke batteriet er modent for utskiftning. Dette er dritt. 1. fordi det stjeler verdifull og kjærkommen tid, og 2. fordi det er uhyre trælete å være foruten motorisk fremkomstmiddel i Sherwoodskogen.

Som om ikke det var nok, skal jeg bake kake til i morgen. (kake på lærerværelset hver fredag) Uten stekeovn. You do the math. Og internett og telenor er lite samarbeidsvillige. For å bokstavelig talt se på den lyse siden, så har vi nå fått lys på kjøkkenet. Etter 5 uker. Verden går da fremover må vite. Om jeg henger med eller har lyst til å være med på ferden, se dét er ikke så nøye.

mandag, september 14, 2009

13.09.09

Det lysner av dag
Jeg snurrer på en karusell
Hjerte slår ett slag
Jeg tror det er liv i meg læll
Men jeg blir svimmel av
å sjå på øya dine
Det føles som å gå på slak line
Men så sa du ja
da er alt bra

torsdag, september 10, 2009

Litt på halv tolv - en lærers bekjennelser.


For å unngå murring om lite blogging fra min side, kommer en liten oppdatering her. Livet i Sherwoodskogen går bra. Enkelte ganger har jeg inntrykk av at det ikke bare er en viss vaktmester som går igjen her på skolen, men undertegnede likeså. Det blir mange og lange kvelder ved kontorpulten. Man rulles inn i det ene vidløftige prosjektet etter det andre. Det er spennende, men tidsnøden merkes på kroppen. Snart er årsplanene inne, og det gir forhåpentligvis et lite pusterom. Siden sist har klassen min vært på kommunens høyeste topp. 1800 m.o.h. At vi fikk alle opp, sammen og samtidig, var ikke mindre enn en bragd. Enkelte begynte å planlegge egen begravelse allerede på ca 1000 m.o.h, telefoner til mamma om dette oppleggets uforsvarlighet ble tatt, og helikopter lå nok som neste nummer på anropslista. Det skal legges til at det blåste stiv kuling, at tåka lå tykk som havregrøt, og at regn og haggel gjorde turen tøff nok for 12-åringer. Allikevel er jeg glad for at været ble som det ble. For det første kunne jeg ikke skue ned i det 800 meter høye stupet - noe som gjorde svetteperlene i panna færre, og pulsen lavere, i det vi hadde 12 unger, slitne, og virrende rundt oppå toppen. For det andre så skreller en slik tur av så mange lag. Noen fikk virkelig vist hva som bor i dem. Trosset gnagsår, munnsår, levevilkår, lemenår og øyehår for å komme fra det hele i live. Andre, som til daglig er av de harde nøttene, var ikke fult så oppesenn, når de ikke kunne føle fingrene sine lengre. Nå er dagen endt, og penga tjent. Det har vært en fin-fin dag, egentlig. Fylt av en akkurat passe dose problemer. Garderobeproblematikk, pc'er som nekter å la seg koble opp til verdensveven, gammel melk, noen tårer...men masse humor, fine øyeblikk, og gode unger. I helga frakter NSB meg tilbake til byen. Det skal bli godt, kjenner jeg.

lørdag, september 05, 2009

Todays lesson:


DON'T SWALLOW YOUR SHAMPOO - IT MAKES YOU BURP BOBLES!

Todays Lesson is presented by:

Susanne

Todays Lesson is sponsored by:

Herbal Essences.

onsdag, september 02, 2009

Valg 09

Livet i skogen går sin uvante og skeive gang. Arbeidslivet er ikke for pyser. Det er helt sikkert. Selv om vi lever et relativt isolert og tilbaketrukket liv her, men valgkampen har kommet inn i stuen vår også. Jeg får stadig servert gode intensjoner og styrking av både det ene og det andre opplæringstilbudet. Av folk som ikke har satt sine to gode sko på en skole siden slutten av 70-tallet. Mer disiplin? Mindre disiplin? Privat eller offentlig disiplin? Får vi en ny rød-grønn regjering - javell. Får vi en ny konstellasjon så er det ingen tvil om at de vil føle et markant behov for å reformere skolen. Og hvem vil få merke det på kroppen? Jo - vi. Lærerne. Så jeg vil kaste en brannfakkel inn i skoledebatten.

Den norske skolen er altfor bra. Norske elever vet for mye og er altfor flinke til å lese og regne. De går ut av skolen og kan mer og vet mer enn de fleste i verden. Det er ikke bra. Det vi i praksis gjør i den norske skolen er å utdanne klyser. Jeg ønsker en skole som holder ungene nede, en skole med ukvalifiserte lærere som går tidlig, forbereder seg dårlig og tipper dersom de får et spørsmål.

Hva om vi går inn for å bli det landet i verden som tar imot flest flyktninger? La oss snakke om EU. Jeg synes avkristning er en fin ting. Crazy motherfucker