fredag, juli 08, 2011

Høyre om!

Hvis vi skal være rike i fremtiden, så mååå vi score høyt på PISA. Det er må være noe slikt som summer som et skrekkscenario i hodene på høyre-siden. Når oljen tar slutt må Norge kunne være konkurransedyktige på kunnskap: humankapital. Litt forenklet er jeg mest redd for at vi ender opp med veldig godt utdannede og kompetente ledere, som først og fremst rekrutteres fra de høyere sosiale lag, som dessverre må bruke all sin tid til å gjete saueflokken av skoletapere. Som stemmer FrP og vil seg selv nok. Vi vet at elevens hjemmebakgrunn har mye å si, men man kan ikke i samme åndedrag si at læreren er den viktigste faktoren for elevens resultater. Choose one! Enten så tror man på sosial utjevning og mobilitet, og gir lærerne muligheter til å forandre modelleireklumpene. Eller så sier man at dette er skrevet i stein, og at de rike blir rikere, og de smarte smartere, og det er lite som kan gjøres med det. Tiltakene Høyre foreslår vil forfordele de beste lærerne til de elevene som trenger det minst; Individuell lønnsfastsettelse, offentliggjøring av tester og frie skolevalg.


Det kommer til å være skrikende mangel på lærere i fremtiden. Konsekvensen er allerede nå at stort sett rubbel og bitt ansettes. Jeg er enig i at lærerens status må økes, og er i stor grad enig i at masterutdannede lærere er èn måte å gjøre det på. Men jeg tror faktisk at en lærer med 3 i matematikk kan bli en utmerket kunst&håndverk-lærer, eller naturfagslærer for den del. At lærerne bør rekrutteres blant de 25% beste elevene fra videregående skole høres lovende ut. Men det kommer ikke til å skje før lønna økes. Ingen er uenige i at en bedre lærerstand vil gi en bedre skole. Men incentivet måles i kroner og øre. Det burde jo kapitalistene være de første til å forstå.

Det er et paradoks at den resepten Høyre skriver ut; fabrikkskolen (med drilling av basiskunnskapene, nasjonale prøver, ledelsesfokus, og målstyring) til syvende og sist kan resultere i at det blir vanskeligere å rekruttere produktive fabrikkarbeidere: gagns mennesker, gode samfunnsborgere.

Ingen kommentarer: